De hele wereld is in de greep van de COVID-19 pandemie, zo ook in Tanzania.

Midden maart zijn de eerste COVID-19 patienten in Tanzania geregistreerd. Vanaf woensdag 18 maart 2020 is het Sibusiso centrum echter al gesloten Nog voor het overheidsbesluit de scholen voor 30 dagen te sluiten heeft Sibusiso besloten het centrum te sluiten. Het centrum is dan ook vanaf 18 maart 2020 tot nader orde gesloten. Dit gezien ook de zwakke situatie van de kinderen en de intensieve behandelingen waarbij afstand houden nu eenmaal heel lastig is. De 17e maart zijn de kinderen van de drie-maanden groep naar huis gegaan. De 18e maart de zes-maanden groep.

Ook de meeste personeelsleden zijn vervolgens naar huis gestuurd (met behoud van salaris)

Voor de sluiting zijn zowel personeelsleden als verzorgers van de kinderen geinformeerd over het corona virus en wat je zelf kan doen om besmetting en verdere verspreiding te voorkomen. Denk aan social distancing en het veelvuldig wassen van de handen met zeep.

Vervolgens is besloten om met name het kantoorpersoneel en tuinmannen en bewakers door te laten werken,  in een aangepast schema.

De Social werkers  hebben verschillende plannen uitgewerkt om toch op afstand zorg te kunnen verlenen aan de kinderen en gezinnen van Sibusiso.

Voor de kinderen die afhankelijk zijn van het supplement voeding, is er een schema gemaakt, waarbij er op een centrale plek in de buurt van de kinderen thuis de maandelijkse porties worden gebracht.

Tevens wordt hier van de gelegenheid gebruik gemaakt om de in de dorpen voorlichting te geven over het voorkomen van de COVID-19 besmettingen.

Voor de therapeutische oefeningen is het team korte instruktie filmpjes aan het maken die naar de ouders verstuurd kunnen worden.

Op deze manier probeert Sibusiso de kwetsbare groep kinderen en gezinnen te blijven bereiken in deze periode.