Meer informatie

De naam 'Sibusiso'

Sibusiso is de naam van één van de pleegkinderen van Henk en Atty, die gedurende hun verblijf in Zululand Zuid-Afrika van 1975 tot 1979 bij hen in huis heeft gewoond.

0

Vanwege een infectie moest de moeder van Sibusiso twee dagen na de bevalling naar het ziekenhuis, waar ze een paar uur na aankomst overleed. Zijn vader was onbekend. De zusters van het ziekenhuis hebben de baby gedoopt en hem de naam Sibusiso gegeven, een heel algemene naam in Zululand, wat "zegen" betekent.

1

De oprichters

De Stichting Sibusiso is opgericht door Henk en Atty Hammer-Roos uit Terneuzen. Henk heeft tot 2001 een eigen huisarts praktijk gehad in Terneuzen. Daarnaast is hij een ervaren tropenarts. Atty is verpleegkundige, verloskundige en onderwijzeres.

Samen hebben ze jarenlang in oorlogsgebieden en vluchtelingenkampen gewerkt via Artsen Zonder Grenzen. Daar hadden ze dagelijks te maken met de slachtoffers van geweld en onderdrukking. Dit zijn in de regel de meest kwetsbare leden van de samenleving: moeders, kinderen, ouderen en gehandicapten.

 

Henk en Atty wilden graag een project starten in een ontwikkelingsland voor één van deze groepen mensen. Ze hebben gekozen voor Tanzania vanwege de politieke stabiliteit van het land. Om te bepalen wat de doelgroep van het project zou worden, hebben Henk en Atty onderzoek gedaan en contact gehad met sleutelfiguren van verschillende instanties en organisaties. Aan de hand van de resultaten van dit onderzoek is besloten een project te starten voor de verstandelijk gehandicapte kinderen van Tanzania.

 

Na uitgebreid onderzoek in Tanzania zijn Henk en Atty teruggekeerd naar Nederland en hebben in mei 2000 de Stichting Sibusiso opgericht. De familie is meegegaan in hun enthousiasme en heeft de opbouw van het centrum financieel mogelijk gemaakt. In april 2001 is de stichting eveneens geregistreerd in Tanzania als een Non-Governmental Organisation (NGO). Zowel de Nederlandse stichting als de Tanzaniaanse NGO heeft een lokaal bestuur. De samenstelling en contactadressen van het bestuur vindt u onder Contact.

 

1

Het logo van Sibusiso

Het logo voor Sibusiso is kosteloos ontworpen door Arthur Scheijde,
industrieel onderwerper uit Eindhoven.

Hij heeft zich onder andere laten inspireren door de kleuren van de vlag van Tanzania: geel van de zon, zwart van de mensen en blauw van de oceaan en de meren. De kleur groen staat voor hoop, groei en optimisme. De rode kleur is toegevoegd aan het logo en symboliseert de kleur van de aarde. De stengel van het "klavertje vier" staat symbool voor de wortel die de kinderen in het centrum laten groeien. De bovenste twee klaverbladen vormen samen het symbool van "zegen". De onderste twee klaverbladen vormen, als twee open handen, het symbool van "ontvangen".

1

Jaarplannen en jaarverslagen

De jaarverslagen zijn gemaakt in PDF formaat. Hierdoor is de brief te lezen op alle computers, mits deze maar voorzien is van het programma Acrobat Reader.
Deze software is gratis te downloaden via de volgende link: www.acrobat.com

Vijfjarenplan

Het actuele vijfjarenplan met interessante toelichtingen zijn hieronder te downloaden.

0

Statuten Stichting Sibusiso

1