Door de wereldwijde CORONA crisis en de daarmee gepaard gaande gevolgen voor scholen en centra zoals Sibusiso, hebben we ons programma behoorlijk moeten aanpassen om er voor te zorgen dat de zorg en hulp die we verlenen zo goed mogelijk door kan gaan. Ondanks het sluiten van het centrum voor de ouders en de kinderen kon het programma in een aangepaste vorm doorgaan en heeft het team erg hard gewerkt om er voor te zorgen dat de kinderen die de hulp hard nodig hebben, bereikt worden.

Ten eerste hebben we ingezet op Social Media om de ouders te bereiken. Een Facebookpagina in het Swahili is geopend en er zijn whatsapp groepen aangemaakt voor de ouders. Op deze manier kunnen we de meeste ouders bereiken, binnen en zelfs buiten het geografische werkgebied. Met de Facebookpagina bereiken we zelfs mensen van buiten Tanzania die op hun beurt weer het werk van Sibusiso kunnen promoten. In de whatsapp groep zijn nu al meer dan 200 ouders aangesloten.

Dagelijks worden er door de therapeuten, leraren en sociaal werkers video’s gemaakt over verschillende onderwerpen. Op beide fora kunnen ouders ook hun vragen stellen aangaande hun kind en het team kan daar direct op reageren. Ook kan er samen overlegd worden waarna de ouders van gepaste adviezen worden voorzien. In elk dorpje waar Sibusiso actief is, woont tenminste 1 ouder die op de whatsapp groep is aangesloten. Via hen kunnen andere ouders, die bijvoorbeeld geen toegaan tot internet hebben, ook vragen stellen en informatie en filmpjes zien. Voor de ouders zonder whatsapp is er een schema waarbij ze regelmatig door het team gebeld worden om te zien hoe het met hen gaat. Zonodig kunnen via de telefoon aanwijzingen en of instructies gegeven worden aangaande de zorg voor hun kind.

We merken dat het erg gewaardeerd wordt en dat ouders geïnteresseerd zijn om actief betrokken te zijn in de discussies en gesprekken.

“Het is een hele opluchting en we zijn enthousiast om Sibusiso te kunnen bereiken via Social Media opdat we samen de zorg voor onze kinderen kunnen voortzetten. Toen het Centrum dicht moest vanwege CORONA waren we erg terneergeslagen en wisten we niet hoe we ons kind goed konden begeleiden. Ik ben ervan overtuigd dat nu alles goed zal verlopen. Hartelijk dank dat Sibusiso ons niet heeft laten vallen.” Aldus Benjamin Abraham Urio, één van de ouders.

Naast het contact met de ouders via Social media is de zorg voor de kinderen in het therapeutisch voedingsupplement-programma natuurlijk ook doorgegaan. Ondanks de maatregelen in verband met de Corona Crisis hebben allen hun maandelijkse afgepaste hoeveelheid supplementvoeding ontvangen. Er zijn drie ophaalpunten aangewezen waar de pakketjes worden verstrekt aan de ouders. De locaties zijn zo geselecteerd dat voor alle ouders de mogelijkheid bestaat langs te komen zonder van het openbaar vervoer gebruik te hoeven maken. Voor een klein groepje ouders is het ook niet mogelijk om deze aangewezen plekken te bereiken. Het team gaat bij hen langs om de pakketjes af te leveren. Bij elke levering wordt ook meteen het gewicht van het kind opgenomen.  

Natuurlijk worden de maatregelen tegen het verspreiden van het virus in acht genomen.

“Wat een attent van Sibusiso! Veel bedrijven hebben hun deuren gesloten, zonder zorg voor hun personeel of de gemeenschap maar Sibusiso verwonderd iedereen door hun goede zorg voor hun kinderen” vertelde Goodluck Foya, een taxichauffeur bij een van de uitgiftepunten.

Speciale hulpmiddelen, zoals stoeltjes etc., worden ook thuis afgeleverd bij alle kinderen binnen het geografische werkgebied. Het is niet altijd even makkelijk maar er wordt samen hard gewerkt om zo goed mogelijk de zorg voor de kinderen te continueren opdat deze niet weer in een terugval in ontwikkeling komen.

“Het is verbazingwekkend te zien dat zelfs in deze tijd Sibusiso ons niet is vergeten. Mijn kindje heeft haar hoekstoeltje ontvangen en haar hoofd- en nekstabiliteit is verbeterd” aldus de moeder van Sara Joseph.

Op dit moment worden er, met de grootst mogelijke zorg (om te voorkomen dat het virus zich kan verspreiden), plannen gemaakt om het centrum weer te openen. Hopelijk kunnen we snel weer het normale programma oppakken.

Tot nu toe is er geen enkel kind van Sibusiso, noch hun naaste familie, met Corona gediagnostiseerd.

Hartelijk dank voor uw gecontinueerde support, we kunnen het omdat u het mogelijk maakt!