Op het terrein van Sibusiso gaan we samen met LIAG architecten en bouwadviseurs een kenniscentrum bijplaatsen. Dit centrum heeft als doel om de opgedane ervaring en kennis van de stichting Sibusiso te delen met andere of nieuwe organisaties die op gelijke wijze een bijdrage willen leveren aan deze hulpvraag. Om zo mogelijk de actieradius te vergroten en ook kinderen die buiten het (fysieke) bereik van de stichting liggen te bereiken.

Het Sibusiso complex ligt aan de voet van Mount Meru, een vulkaan ten Westen van de hoogste berg van Afrika: de Kilimanjaro. Na de bouw van het kenniscentrum zullen er trainingen gegeven worden aan lokale en regionale leerkrachten, sociaal werkers en fysiotherapeuten, om kinderen met een verstandelijke beperking, en hun ouders, het beste te ondersteunen.

 

Aansluiten bij lokale tradities

Sibusiso en LIAG vinden het belangrijk dat dit centrum past binnen de Tanzaniaanse situatie en aansluit bij de tradities en daarbij horende bouwwijzen. Een lokale aannemer zal daarom het ontwerp gaan realiseren. Daarbij gebruikmakend van natuurlijke en lokaal aanwezige grondstoffen. In het ontwerp houdt LIAG ook rekening met de Tanzaniaanse cultuur. Buitenonderwijs is daar een voorbeeld van: in de schaduw van de bomen, met ondertussen een adembenemend uitzicht door de open (en toch beschutte opzet) van het complex.

Klimaat is ook een belangrijk punt van aandacht tijdens het proces. Het ruime overstek van het dak bijvoorbeeld creëert schaduw en houdt de gevel droog bij regen. Een natuurlijk en efficiënt ventilatiesysteem zorgt voor aangename temperaturen binnen.

 

Arie Aalbers (directielid LIAG en bouwadviseur)

“Ventilatie is gebaseerd op het schoorsteenprincipe. Het gebouw is relatief hoog, de ramen zijn hoog in de gevels geplaatst. Warme lucht kan zo eenvoudig zijn weg naar buiten vinden, en frisse lucht zijn weg naar binnen.”

 

Op het terrein van het huidige centrum staan onder andere al:

  • een viertal woonhuizen
  • een school met twee snoezelruimten
  • fysio- en ergotherapieruimten
  • een ontmoetingshal
  • staf en kantoorruimte
  • een leskeuken
  • een lesboerderij met groentetuin en koffieplantage.
  • Daarnaast is er een sportveld, speeltuin en de Sibusiso-walk, een centrale keuken met was- en opslagruimte en een eigen werkplaats/technische dienst.